Sloní slzy Těsto:6 vajec 6 lžic mletého cukru 4dkg kakaa 2 lžíce hrubé mouky na špičku nože prášek do pečiva Tuk a mouka na vymazání a posypání plechu. Krém:15dkg mletých ořechů 5 lžic mléka 25dkg másla 2 vanilkové cukry 3 lžíce mletého cukru Banány,čokoládová poleva. Žloutky umícháme s cukrem do pěny,přidáme kakao a mouku s práškem do pečiva.Z bílků ušleháme sníh.Těsto upečeme na plechu.Upečený plát vyklopíme na desku,do středu uložíme váleček a přes něj překlopíme polovinu plátu na druhou.Konce trochu přitlačíme. Krém:Mleté ořechy dobře rozmícháme s horkým mlékem.Potom přidáme k máslu,které jsme smíchaly s mletým a vanilkovým cukrem.Plát těsta po vychladnutí rozevřeme,váleček odděláme a plát natřeme krémem.Do středu uložíme oloupané banány a plát opět zbalíme.Povrch polejeme čokoládovou polevou. Moje zkušenost:Tak tady toho moc nemám.Peču na pečícím(hnědém) papíře.Banány se snažím koupit,co nejrovnější.I tak je trošku při vkládání "narovnám".Čokoládu nepolévám,ale natírám štětečkem.Malé praskliny,které se objeví na korpusu,se čokoládou zas hezky schovají.
Metrový dort(řez) 4 vajíčka 26dkg mletého cukru 8 lžic teplé vody 10 lžic oleje 26dkg hladké mouky 1/2 prášku do pečiva Těsto: žloutky rozmícháme dobře s cukrem.Přidáme střídavě vodu a olej.Do vymíchaného přidáme mouku a prášek.Nakonec smícháme lehce sníh s bílků.Těsto rozdělíme na dvě části.Do jednoho přidáme kakao.Pečeme ve formě srnčího hřbetu,který je dobře vymaštěný a vysypaný moukou. Krém: 1/2l mléka 4 polévkové lžíce hladké mouky 1 vanilkový cukr 25dkg másla 15dkg mletého cukru,rum,čokoláda na vaření. Mléko vaříme s vanilkovým cukrem a moukou,až stuhne v krém.Zatím si vymícháme v misce máslo s cukrem.Vychládlou směs potom postupně vmícháme do másla a utřeme v hladký krém. Srnčí hřbet rozkrájíme na dílky vyznačené na formě.Slepujeme krémem jeden tmavý a světlý.Potom potřem zbytkem krému a polijeme čokoládou.Krájíme přes roh šikmo,aby byly skládané řezy. Moje zkušenost:vděčný,chutný řez.Nakrájí se z něho dost porcí.Oblíbený řez mojí maminky.Při nalití do formy je dobré těsto rozetřít ke kraji.Rádo se při pečení uprostřed zvedá,někdy i praská.Je dobré mít doma dva srnčí hřbety a péct zároveň.Mě se ještě nepodařilo si pořídit tu druhou formu.
Meruňkové řezy Upéct 2 plechy piškotu-každý z 5 vajec: 5 vajec 20dkg mletého cukru 1 vanilkový cukr Vejce s cukry ušlehat.Do hmoty vmíchat:10dkg hladké mouky 10dkg polohrubé mouky 1/2 prášku do pečiva Jeden upečený piškot rozdrobit,zalít sklenicí meruněk i se šťávou a dobře rozmíchat.Druhý piškot potřít marmeládou a dát na to hmotu z piškotu a meruňkového kompotu. Uvařit:1/4l mléka 12dkg kokosu-vychladit a smíchat se 1/4kg másla a 15dkg mletého cukru dohromady a dát na hmotu.Nahoru už jen přidáme polevu z čokolády. Moje zkušenost:Vejce šlehám asi 10-15min.Krásně zesvětlají a nabudou.Meruňkový kompot pěkně "poňahňám" s piškotem rukama.Jde to tak nejlíp.Marmeláda by neměla být jiná,než meruňková.Mléko přivedu k varu a pak do něj dám kokos.Pak už dlouho nevařím.Hlavně míchám,má tendenci se přichytávat ke dnu.Čokoládou stačí jen pocáket.Vypadá to efektně a líp se to krájí.
Ořechové řezy(jako medovník) 50dkg hladké mouky 20dkg cukru moučky 20dkr Hery 2 vejce 2 lžíce medu 2 lžíce mléka 2 kávové lžičky sody Uděláme těsto na vále,rozdělíme na dva díly a vyválíme na pečícím papíře.Jednu placku dáme péct a na druhou přitlačíme za tepla směs:8dkg krystalového cukru(necháme zkaramelizovat) 12dkg másla 3-4 lžíce medu 30dkg sekaných ořechů a dáme taky péct. Na první placku natřeme krém:1/2 hrnku mléka 1 lžíce hldké mouky 1 lžíce solamylu 1 vanilkový cukr 8dkg krystalového cukru -tohle všechno šleháme v páře až vznikne kaše.Vychladíme a zašleháme 1 máslo. Přiklopíme plackou s ořechy a dáme zaležet do druhého dne. Moje zkušenost:Ta kaše na krém se šlehá nekonečně dlouho(asi půl hodiny) a neměla by se dělat před tím těstem,protože mi po úplném vychládnutí ztvrdla.Takže vychládnout asi tak na pokojovou teplotu.Těsto vyválím na papíře,ale až potom ho dávám na plech.Jde to docela dobře.Ta vrchní vrstva s ořechy se musí hlídat při pečení,já ji mám vždycky tmavší,než spodní vrstvu.Po odležení,vyndáme s lednice a necháme zteplat.Až potom krájíme,jinak je to tvrdé.Ale mňamka je to úžasná!
|
||
Vytvořeno službou WebSnadno.cz | Nahlásit protiprávní obsah! | Mapa stránek |